Др Душан Кашић

Posted: 20 новембра, 2015 in Uncategorized
Dusan_kasic_mala

Др Душан Кашић 1914-1990

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЦИЉ ОВОГ ЧЛАНКА ЈЕ ДА ПРЕДСТАВИ БИБЛИОГРАФИЈУ И КРАЋУ БИОГРАФИЈУ ПРОФЕСОРА ДР ДУШАНА КАШИЋА, СА ЖЕЉОМ ДА ЊЕГОВА ДЕЛА ПОМОГНУ СВИМА ОНИМА ( ЂАЦИМА, ПРОФЕСОРИМА ) У СВОЈИМ ШКОЛСКИМ И НАСТАВНИЧКИМ ОБАВЕЗАМА КАО И ДРУГИМ РАДОЗНАЛИМА ИСТОРИЧАРИМА.

Др Душан Кашић био је историчар, теолог, Протојереј ставрофор Српске православне цркве и ректор Београдске богословије.

Сматра се за једног од најугледнијих исторчара српске цркве.

Рођен је 1. маја 1914. године у село Велики Грђевац на Билогори у Славонији.
Након завршене основне школе у родном мјесту, похађао је гимназију у Бјеловару, а затим је 1936. године завршио богословију у  Сарајеву. Исте године започео је студије на Богословском факултету у Београду. За свештеника је рукоположен 1937.године, а 1941. године је дипломирао на Богословском факултету.
Током другог светског рата боравио је у Кораћици, у Србији, као помоћни парох. Након завршетка рата, постављен је за пароха у Бјеловару.
Још као млад свештеник занимао се за прошлост српског народа и цркве, бавићи се прикупљањем  историјске грађе. По повратку у Славонију наставио уписао је Филозофски факултет у Загребу, одсек за историју, чиме је наставио да се усавршава и школује за научни позив.
На богословском факултету докторску дисертацију  ( Лепавинско северинска епархија ) је одбранио 1954. године. Ментори су му били професори Радослав Грујић и Љубомир Дурковић Јакшић.
1959. године постао је за професора београдске богословије, а од следеће године обављао је дужност ректора богословије, све до пензионисања 1977. године.  Недуго затим изабран је и за хонорарног професора историје српске  цркве на Богословском факултету у Београду, на коме је предавао до 1988. године.
Био је главни уредник црквених часописа Православље  и Српска православна црва—њена прошлост и садашњост. Члан редакција свих јубиларних споменица које је Српска православна црква издала од 1960. до 1990. године. У својству богослова и историчара преддстављао је српску православну цркву на бројним међународним скуповима.
Био је старешина и духовник цркве Ружице (1979-1989) у Београду.
Од стране од стране Светог архијерејског синода за допринос који је дао науци као и за примерно свештеничко служење, одликован је  правом ношења напрсног крста (1968) и Орденом светог Саве I степена (1988).

Др Душан Кашић преминуо је 27. априла 1990. године у Београду.

БИБЛИОГРАФИЈА :

  • Срби и православље у Славонији и сјеверној Хрватској (1967)
  • Српски манастири у Хрватској и Славонији (1971)
  • Отпор Мачванској унији -Лепавинско-северинска епархија (1986)
  • Српска насеља и цркве у сјеверној Хрватској и Славонији (1988)

Srpski-manastiri-u-Hrvatskoj-i-Slavoniji-Dusan-Kasic_slika_O_25382281.jpg

IMG_00013

 

Постави коментар